Leopardens liv

Leopardens liv

Leoparder föds efter en graviditet på cirka 100 dagar. I Afrika föds leoparderna normalt oktober till januari men i kallare nordöstra Asien föds de i april och maj.

Det är vanligast att en leopard får 2-4 leopardungar men det har förekommit födslar på sex leoparder. Leopardungarna kan inte se i början och efter ungefär en vecka öppnar de ögonen.

De första två månaderna hålls leopardungarna i ett gömställe som kan vara i buskar eller en hålighet. Det är inte ovanligt av leopardmamman flyttar ungarna mellan olika jämställen.

Leoparden diar

En leopard diar sina ungar i omkring tre månader. Leopardungar börjar successivt äta kött innan de vid 3 månaders ålder bara för kött.

Leopardungarna följer med mamman på jakt från 3 månaders ålder. Lite drygt hälften av leoparderna överlever sitt första levnadsår.

Leoparderna lämnar mamman

Leopardungar

Vid omkring 2 års ålder lämnar leoparderna sin mamma. Ungefär vid samma tidpunkt blir leoparderna könsmogna. Vid denna tidpunkt har knappt 50% av leoparderna överlevt.

Ålder på leoparder

En vild leopard blir mellan 10-15 år. Leoparder i fångenskap kan bli ytterligare 8 år äldre och de äldsta kända leoparderna har blivit 24 år.


Mer fakta om Leoparder

Nedan kan du hitta massor med intressant fakta om leoparder och leopardens liv.Meny - Leoparder
Till förstasidan på www.leoparder.seHögst upp på sidan om leoparderLängst ned på sidan om leoparder
Leopard-JaguarLeopard-GepardThe Big FiveNyheter