Leopardens kropp

Leopardens kropp

En fullvuxen leopard kan väga upp till 60-70 kg. Totalt kan leoparder bli upp till 2 meter långa och de största är de som lever på savannen medans de leoparder som finns i tätare terräng är mindre.

Som hos de flesta djur så är leopardhannarna större än honorna. En leopardhona är mellan 10-20% mindre än en hanne.

Leoparden färg

Leoparden färg

Leoparden är oftast gyllenbrun med mörka ringformade fläckar på kroppen. Det finns dock leoparder som precis som jaguarer är helt svarta. Dessa leoparder brukar kallas panter eller svart panter men kan vara en leopard.

Leopardens eller panterns svarta färg kommer av att en gen ger extra melanin som är ett färgämnen som ger leopardens svarta skinn istället för den vanliga gyllenbruna. Den svarta genen är dominant vilket innebär att svarta pantrar kan få svarta ungar eller vanliga leopardungar. Dock kan inte en gyllenbrun leopard få svarta leopardungar.

Leopardens fläckar

Leopardens fläckar

Fläckarna hos leoparderna har formen av oregelbundna ringar som normalt är på gränsen till svarta. Det finns även leoparder med mer chokladbruna fläckar.

Fläckarnas storlek är omkring 5-8 cm i södra Afrika så som Sydafrika och Botswana men blir större ju mer norrut och öster ut man kommer och leoparderna i nordöstra Asien kan ha fläckar på upp till 20 cm.


Mer fakta om Leoparder

Nedan kan du hitta massor med intressant fakta om leoparder och leopardens liv.Meny - Leoparder
Till förstasidan på www.leoparder.seHögst upp på sidan om leoparderLängst ned på sidan om leoparder
Leopard-JaguarLeopard-GepardThe Big FiveNyheter